Porcja: 340 kcal

Przygotowanie: ok. 40 minut

Na 10 porcji

CIASTO:

  • 120 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • szklanka mąki
  • jajko

MASA SEROWA:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 budynie waniliowe

PIANA:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

1. Z podanych składników za gnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i wylepić nim posmarowaną tłuszczem tortownicę. Całość wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Ser przełożyć do misy miksera. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dołożyć jajka, żółtka i proszek budyniowy. Mieszać do połączenia wszystkich składników.

3. Formę z ciastem wstawić do na grzanego do 180 Piec ok. 15 minut. Przestudzić. °C piekarnika. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180°C.

4. Białka ubić z cukrem. Pianę rozłożyć na cieście. Wierzch wyrównać specjalną szpachelką, dzięki której powstanie ozdobny wzorek. Piec jeszcze 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.