Choć sałata jest często żartobliwie określana jako jedyny pokarm modelek, bo zawiera mało kalorii. Mimo że wydaje się być uboga w odżywcze składniki jest wprost przeciwnie. W salacie znajdziemy silne przeciwutleniacze, a także kwas foliowy, witaminy z grupy B, E i C. Dodatkowo to cenne warzywo posiada duże ilości potasu, żelaza, magnezu, manganu i kwasów organicznych.
Sałata świetnie wpływa na nasze trawienie dzięki zawartości błonnika. W USA często podawana jest na przystawkę przed daniem głównym, bo pobudza żołądek do pracy. Jedzenie sałaty w dużym stopniu zmniejsza ryzyko powstania nowotworu jelita grubego. Sałata to świetny pomysł na szybką przekąskę – jest niekaloryczna, ale daje uczucie sytości.

Sałatę możemy spożywać w wielu sałatkach, szczególnie tych warzywnych z dodatkiem oliwy z oliwek. Ostatnio jest też bardzo popularna w formie zielonego koktajlu. Picie codziennie takiego napoju uzupełnia wiele niedoborów witamin i składników mineralnych, szczególnie w porze zimowej. Sałata występuje w wielu odmianach, najpopularniejsze odmiany to sałata masłowa, lodowa, roszponka, rukola i sałata rzymska.