Gładkie i jędrne ciało to wystarczająca nagroda za wykluczenie z jadłospisu kilku niezdrowych produktów. Jeśli zrezygnujesz z obfitego solenia potraw, mocnej kawy oraz tłustych i pikantnych dań, wkrótce zauważysz efekty. Słone i bogate w tłuszcz jedzenie przyczynia się do zatrzymywania wody w organizmie, a to niekorzystnie wpływa na stan skóry. Pojawiają się nierówności i grudki, szczególnie na udach, biodrach oraz pośladkach. Lepiej też zapomnij o słodyczach, chipsach i daniach typu fast food. Stanowią one źródło toksyn, które odkładają się w komórkach tłuszczowych i sprawiają, ze trudniej się ich pozbyć. Podobne efekty wywołują używki (alkohol i papierosy).

Co na talerzu?

W twoim nowym menu powinno pojawić się dużo produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, bo przyspieszają one przemianę materii. To pierwszy krok na drodze do pozbycia się nieestetycznego cellulitu. Komponując jadłospis, pamiętaj wiec o rybach morskich, orzechach, olejach roślinnych (np. rzepakowym). Jedz mało, ale często, najlepiej 4–5 razy dziennie. Wyznacz sobie stałe godziny posiłków. Sprzymierzeńcem w walce z pomarańczową skórka są również woda oraz zielona herbata. Pij ok. 2 litrów tych płynów dziennie – pomogą wypłukać z organizmu szkodliwe substancje i przyspiesza metabolizm. Ponadto włącz do menu mnóstwo selera, pietruszki oraz sezonowych owoców: arbuzów, truskawek i czereśni. Działają moczopędnie i pomagają pozbyć się nadmiaru wody z tkanek.

Kosmetyczne wspomaganie

W trakcie stosowania diety do codziennej pielęgnacji warto używać specjalnych kosmetyków antycellulitowych, które wygładzają nierówności skóry, a ponadto ja ujędrniają, co jest wtedy szczególnie ważne.

Przykładowy jadłospis na 7 dni

Dzień 1
Śniadanie:
2 szklanki soku z marchewki i pomarańczy
Przekąska: 30 g orzechów włoskich i 10 g migdałów
Obiad: 200 g grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, kabaczek, cukinia) z 2 łyżkami oliwy, łyżka prażonych pestek dyni i łyżka nasion słonecznika
Kolacja: 100 g wędzonego łososia, kromka chleba pełnoziarnistego, ogórek, zielona herbata

Dzień 2
Śniadanie:
jogurt naturalny z 4 łyżkami muesli, 3 suszonymi morelami i 3 orzechami włoskimi
Przekąska: 2 pomarańcze
Obiad: 100 g pieczonego dorsza, brokuł, 100 g surówki z selera i orzechów włoskich
Kolacja: 150 g makaronu razowego z duszonymi pomidorami, czosnkiem i łyżka startego parmezanu, zielona herbata\

Dzień 3
Śniadanie:
tuńczyk w sosie własnym, kromka chleba razowego z jajkiem na twardo, 100 g sałatki z ogórka, pomidora i papryki
Przekąska: grejpfrut, 2 owsiane herbatniki
Obiad: 100 g bitki wołowej, 100 g kaszy gryczanej, duszony szpinak, surówka z czerwonej kapusty z łyżka jogurtu naturalnego
Kolacja: 100 g chudego białego sera z łyżka jogurtu naturalnego, łyżka ziaren sezamu i kiełków słonecznika


Dzień 4
Śniadanie:
150 g chudego jogurtu naturalnego z pokrojona gruszka i 2 łyżkami otrąb owsianych
Przekąska: 1/2 melona, 5 migdałów, szklanka maślanki truskawkowej
Obiad: 100 g grillowanej fladry w ziołach, 50 g kaszy jaglanej, cykoria skropiona cytryna, z ząbkiem czosnku, zielona herbata
Kolacja: 100 g chudego twarogu z posiekana natka i 4 plasterkami chudej szynki, pomidor z posiekana dymka, bułka grahamka, zielona herbata

Dzień 5
Śniadanie:
2 plastry pieczonej cielęciny z majerankiem, 2 kromki chleba razowego, 5 rzodkiewek, 4 plastry pomidora, herbata ziołowa
Przekąska: 100 g chudego białego sera z łyżeczką miodu i startym jabłkiem, szklanka maślanki
Obiad: 100 g pieczonego dorsza, 100 g kaszy jęczmiennej lub brązowego ryżu, surówka z kiszonej kapusty z marchewka i cebula, 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Kolacja: 2 szklanki koktajlu warzywnego (4 pomidory, mały seler naciowy, mały por, 2 zielone ogórki, łyżka oliwy), zielona herbata


Dzień 6
Śniadanie:
sałatka ze 100 g wędzonego serka tofu i 20 g orzeszków ziemnych, bułka grahamka, zielona herbata
Przekąska: sałatka owocowa (jabłko, gruszka, brzoskwinia, 5 jasnych winogron, 2 łyżki jogurtu naturalnego)
Obiad: jajko sadzone na łyżeczce oliwy, 50 g brązowego ryżu, szpinak duszony na oliwie z czosnkiem
Kolacja: 150 g paluszków krabowych z pokrojonym ogórkiem, cebula, łyżka oliwy, bułka grahamka, zielona herbata


Dzień 7
Śniadanie
: kurczak w galarecie z plasterkami marchewki, 2 kromki pieczywa chrupkiego, pomidor, herbata
Przekąska: pomarańcza, nektarynka,
Obiad:  150 g polędwicy wołowej usmażonej na łyżeczce oliwy, 100 g gotowanego brokułu, surówka z porów
Kolacja: sałatka ze 100 g fasolki szparagowej (może być z mrożonki) i 100 g wędzonego łososia, posypana natka, 2 kromki chleba razowego, sok pomidorowy