Porcja: 399 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje
- 800 g włoskiej kapusty
- świeży owoc mango
- łyżeczka oliwy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 600 g schabu bez kości
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 cm laski cynamonu
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżki klarowanego masła
- łyżka soku z cytryny
- laska cynamonu do dekoracji
- syrop porzeczkowy
- sól
- pieprz
Kapustę umyć, pokroić w paski. Mango obrać, pokroić w kostkę. Naczynie do zapiekania skropić oliwą i wrzucić kapustę z mango. Doprawić solą i koperkiem, wymieszać. Schab umyć, pokroić w plastry. Każdy plaster rozbić tłuczkiem na grubość 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na kapuście. Przyprawy dokładnie rozgnieść w moździerzu. Na patelni rozgrzać masło, dodać przyprawy i chwilę smażyć. Następnie masłem z przyprawami polać mięso, skropić sokiem z cytryny. Zapiekać ok. 25 minut w 180°C. Danie podawać udekorowane laską cynamonu i syropem porzeczkowym.