SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • główka sałaty
  • 2 czerwone cebule
  • 4 brzoskwinie z puszki
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki siekanych orzechów laskowych

Sos:

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki białego wina półwytrawnego
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Liście sałaty opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Banany obrać, pokroić w krążki, brzoskwinie w cienkie plastry.
Jabłka umyć (nie obierać), pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Od razu skropić sokiem z cytryny.
Sałatę wymieszać z bananami, jabłkami, brzoskwiniami i cebulą. Dodać posiekane orzechy, wymieszać.

Sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i winem. Utrzeć z musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem.