Porcja: 345 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 6 porcji

  • 4 średnie buraki
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 łyżeczki oleju kokosowego
  • mozzarella (kulki)
  • 1/2 opakowania rukoli
  • czerwona cebula
  • sól
  • marynowany zielony pieprz

Sos:

  • ząbek czosnku
  • po 3 łyżki oliwy i soku z cytryny
  • sól l pieprz

Buraki umyć, owinąć aluminiową folią. Włożyć do piekarnika. Piec ok. godziny w 180°C. Kaszę bardzo starannie opłukać. Zalać szklanką gorącej wody, zagotować. Dodać olej kokosowy i 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 15 minut na małym ogniu (ewentualnie na parze). Przełożyć do salaterki. Buraki wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Rukolę opłukać, osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Buraki, mozzarellę, rukolę i cebulę dodać do kaszy. Czosnek na sos obrać, przepuścić przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i polać nim sałatkę. Posypać marynowanym pieprzem.