Dla 6 osób

  • 6 jajek
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki niezbyt ostrej musztardy
  • 2 łyżki ziarna sezamowego
  • 1-2 łyżeczki imbiru
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 czerwone winne jabłka
  • 2 główki sałaty
  • łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Pokroić w ósemki. Sałatę opłukać, starannie osączyć. Usunąć zewnętrzne liście, zostawić jasnozielone środki. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasiennne. Pokroić w cienkie plasterki. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i imbirem. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Kilka plasterków rzodkiewek i jabłek zostawić. Resztę razem z połową jajek wymieszać z jogurtowym sosem. Sałatę rozłożyć na półmisku. Na wierzch nałożyć owocowo-warzywną sałatkę. Udekorować pozostałymi jajkami, plasterkami jabłek i rzodkiewkami. Sezam podprażyć na złotobrązowy kolor na patelni bez tłuszczu. Posypać nim półmisek z sałatką.