Porcja: 146 kcal Przygotowanie: 45 minut

Na 6 porcji
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
mały seler
duży ziemniak
6 jajek
3 cebule
6 ogórków kiszonych
puszka zielonego groszku
3–4 łyżki majonezu
1–2 łyżki musztardy
roszponka i kiełki rzeżuchy do dekoracji
sól
pieprz

Marchewki, pietruszki, seler i ziemniak wyszorować, ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ugotowane warzywa, 5 jajek oraz cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Delikatnie, ale starannie wymieszać w dużej misce. Dodać osączony z zalewy zielony groszek. Majonez i musztardę wymieszać. Dodać do sałatki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.  stawić na kilka godzin do lodówki. Następnie ułożyć na półmisku i za pomocą noża uformować podłużny blok. Przybrać jajkiem pokrojonym w cienkie platerki, roszponką i rzeżuchą.

przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"

Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl