To z pewnością będzie idealna letnia sałatka do dań z grilla.

Porcja: 299 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 4 porcje

  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 100 ml białego wina
  • łyżka soku z limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • po garści młodego szpinaku, rukoli, roszponki i liści bazylii
  • 2 małe sałaty
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 opakowania minimozzarelli
  • garść czarnych oliwek
  • garstka kiełków słonecznika
  • kilka gałązek oregano i tymianku
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • ciabatta

Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Wino i sok z limonki utrzeć z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zieleninę oczyścić z ogonków. Z sałatą wypłukać i porwać na kawałki. Pomidorki opłukać, osączyć. Z kulkami mozzarelli pokroić na ćwiartki. Wymieszać z sałatą, oliwkami, kiełkami oraz listkami tymianku i oregano. Kromki ciabatty podsmażyć na chrupiąco, ułożyć na sałatce, całość polać sosem. Posypać orzeszkami.