SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 2 jabłka
- 4 ziemniaki
- 25 dag filetów śledziowych
- cebula
- 2 ugotowane buraki
- 4 gałązki koperku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować. Ziemniaki ostudzić, pokroić na plasterki.
Buraki obrać, pokroić w małą kostkę. Filety śledziowe pokroić na kawałki. Jabłka umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Koperek umyć, listki oderwać od gałązek.
Ocet winny utrzeć z musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać z olejem.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać.