SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 jabłka
  • 4 ziemniaki
  • 25 dag filetów śledziowych
  • cebula
  • 2 ugotowane buraki
  • 4 gałązki koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować. Ziemniaki ostudzić, pokroić na plasterki.
Buraki obrać, pokroić w małą kostkę. Filety śledziowe pokroić na kawałki. Jabłka umyć, rozkroić, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Koperek umyć, listki oderwać od gałązek.
Ocet winny utrzeć z musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać z olejem.
Wszystkie składniki sałatki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać.