SKŁADNIKI NA 5 PORCJI

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 20 dag szynki gotowanej
  • 3 ogórki kiszone
  • strąk czerwonej papryki
  • 2 kwaśne jabłka (np. boskop)
  • 2 banany
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki curry
  • sól, pieprz

Ryż wsypać do osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Osączyć na sicie, wystudzić.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Szynkę pokroić w kostkę, ogórki w krążki. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
W salaterce wymieszać ugotowany ryż, cebulę, szynkę, ogórki, paprykę oraz jabłka.
Jogurt wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny, curry, szczyptą soli i pieprzu. Składniki sałatki zalać sosem, dokładnie wymieszać.
Banany obrać ze skórek, pokroić w krążki i delikatnie wymieszać z sałatką. Salaterkę wstawić na co najmniej 15 minut do lodówki.