SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 4 duże pomarańcze
  • 4 grejpfruty (po 2 różowe i białe)
  • 2 owoce pomelo
  • 4 dag pestek słonecznika
  • listki melisy do dekoracji

Sos:

  • 4 łyżki wiśniówki
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru

Jedną pomarańczę dokładnie umyć, a następnie czubkiem noża lub specjalnym nożykiem zestrugać paseczki skórki. Pomarańcze obrać (dokładnie usunąć też białą skórkę) i pokroić w plastry.
Grejpfruty oraz pomelo obrać, spomiędzy białych błonek wyciąć cząstki.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, wymieszać z cytrusami i skórką.

Sos: wymieszać wiśniówkę z likierem i olejem. Wsypać cukier, energicznie mieszać, aż się rozpuści.

Sałatkę zalać sosem. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem ozdobić melisą.