W ryżu są węglowodany - podstawowy "dostawca" energii. Poza tym że jest sycący, zawiera ważne substancje odżywcze - fosfor, magnez, wapń, cynk i potas oraz niewielkie ilości witamin PP i E i witamin z grupy B. Ryż jest również źródłem białka roślinnego. W jego składzie nie ma glutenu, a więc nie uczula! Właśnie dlatego podajemy go niemowlętom jako pierwsze ze zbóż.

Witamy na stole!

Już w 5. miesiącu podajemy ryżowe kleiki maluchowi karmionemu butelką, a karmionemu piersią w 7. miesiącu. Można też ugotować ryż na miękko i zmiksować go, a od 9-10. miesiąca podawać już nie zmiksowany. Jest dobry jako dodatek do zup i jako danie główne. Można go podawać na słodko (np. z dowolnym przecierem owocowym ze słoiczka dla niemowląt) albo na słono. Smaczny będzie np. ryż z mięsem ("słoiczkowym" lub przygotowanym przez mamę) albo typowe włoskie risotto w wersji dla najmłodszych. To potrawa bardzo ekonomiczna, przygotowywana z ryżu, mięsa oraz jarzyn sezonowych. Wypłukane ziarno zalewamy rosołem warzywnym i gotujemy mieszając, aż ryż zupełnie wchłonie rosół. Na krótko przed zakończeniem gotowania dodajemy pozostałe składniki. Mogą nimi być np. kawałeczki ugotowanego kurczaka (lub królika) oraz marchewki.

Długi i krótki, biały i ciemny

Krótkie i pękate ziarna ryżu bardziej się kleją, są więc lepsze do miksowania i na risotto. Długi ryż nadaje się raczej do sałatek i mięs Najbardziej wartościowy jest ryż brązowy (od 1. urodzin), z którego usuwa się jedynie niejadalną łuskę. Delikatniejszy w smaku, ale uboższy w cenne składniki jest najbardziej u nas popularny ryż biały (polerowany). Otrzymuje się go po usunięciu wierzchnich warstw ziarna. Bardzo dużo wartości odżywczych posiada ryż "parboiled"; (od 3 lat), który ma i tę zaletę, że po ugotowaniu jest sypki. W sklepach można kupić też tzw. dziki ryż (od 3 lat) pochodzący z Ameryki Południowej. Ma wiele błonnika i składników mineralnych. Jest szarobrązowy i bardzo delikatny w smaku - przypomina wyśmienite karczochy. Często więc podaje się go bez dodatków. Ryż dostępny jest również w formie płatków, wafl i i chrupek, które są bardzo lubiane przez większość maluchów.

Ryż brązowy gotuje się 30-35 minut, a biały 15-20 minut.

Sałatka ryżowa

składniki na 3 porcje

  • szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • pierś kurczaka
  • marchewka
  • 3-4 różyczki brokułów
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta soli

Kurczaka upiecz, marchewkę i brokuły ugotuj do miękkości. Marchewkę, brokuły i mięso pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj składniki, posól do smaku i polej oliwą.

Pieczone jabłko z ryżem

składniki na 1 porcję

  • pół szklanki ugotowanego ryżu
  • jabłko (np. antonówka)
  • szczypta cynamonu

Odetnij wierzch jabłka i wyjmij gniazdo nasienne. Ryż ugotuj do miękkości, zmiksuj z cynamonem i napełnij tą masą jabłko. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 min. Skórkę jabłka potraktuj jak miseczkę.

Zobacz także: