Składniki:

  • Świeże rydze
  • 1 duża cebula
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka soli



Rydze dokładnie myjemy pod zimną wodą. Odcinamy nóżki a kapelusze kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy przez 10 min. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Składniki na zalewę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym również studzimy. Cebule kroimy w plastry.
Do każdego słoika wkładamy rydze, po dwa ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz plasterek cebuli. Całość zalewamy zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Następnie stawiamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.