Pulpety z ryby w sosie koperkowym

od 1. urodzin

również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 4-6 porcji

  • 40 dag filetów z białej ryby morskiej
  • 5 łyżek ugotowanego ryżu
  • 2 cebule 
  • jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l wywaru z warzyw
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, biały pieprz

1. Filety skrop sokiem z cytryny i zmiksuj z dodatkiem cebuli. Do masy rybnej dodaj ugotowany ryż oraz jajko. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj.
2. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w mące ziemniaczanej.
3. Wywar z warzyw zagotuj i dodaj do niego posiekaną cebulę.
4. Pulpety włóż do wywaru i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Potem wyjmij je za pomocą cedzakowej łyżki.
5. Wywar z pulpetów przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Wymieszaj z koperkiem i śmietaną. Sos zagotuj i polej nim pulpety. 

Fishburgery

od 2. urodzin

składniki na 4 porcje

  • 40 dag filetów z białej ryby morskiej
  • 2 dymki
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • 2 łyżki koperku
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • pomidor
  • ogórek
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz

1. Filety zmiksuj z namoczoną w mleku (i odciśniętą) kajzerką.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na niej drobno posiekaną dymkę. Następnie wbij jajko, dodaj posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej 4 płaskie kotlety.
3.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety na złoty kolor.
4.
Bułki przekrój na pół i włoż je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. 5. Plasterki pomidora i ogórka ułóż na bułce. Na wierzchu połóż kotlety. Udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem

Rybka pod ziemniaczaną kołderką

od 18. miesiąca

również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 4 porcje

Zobacz także:

  • 4 filety z ryby morskiej
  • 4 ziemniaki
  • jajko
  • 3 - 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 - 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół (bazylii, natki pietruszki, szczypiorku)
  • łyżka oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

1. Filety skrop sokiem z cytryny, a następnie wstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 30 minut.
2.
Ugotowane ziemniaki utłucz lub przepuść je przez praskę. Dodaj do nich masło, żółtko i śmietanę. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do puree i lekko wymieszaj.
3.
Filety ułóż na wysmarowanej oliwą blasze do pieczenia. Posyp posiekanymi ziołami i przykryj warstwą ziemniaczanego puree. Wierzch pokryj startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 30 minut.

Kokardki z łososiem i brokułami

od 18. miesiąca

składniki na 4 porcje

  • 30 dag filetów z łososia
  • mały brokuł
  • szalotka
  • 20 dag makaronu kokardki
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 4 łyżki mielonego serka śmietankowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól

1. Filety z łososia starannie oczyść z ości i skóry. Następnie pokrój je w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.
2.
Brokuł podziel na różyczki i drobno pokrój.
3.
W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną na drobno szalotkę. Dodaj brokuły. Całość podlej kilkoma łyżkami wrzątku. Duś pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj łososia i duś razem jeszcze przez 5 minut.
4.
Następnie dodaj śmietankę i całość krótko podgrzej.
5. Ugotowany makaron włóż do brokułów z łososiem. Dodaj mielony serek śmietankowy. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj gorące.