SKŁADNIKI:
  • 4 filety z pangi lub soli
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 3 łyżki brandy
  • 15 dag kremowego sera (np. gorgonzoli)
  • cytryna
  • 40 dag liści szpinaku (lub mrożonki)
  • szklanka śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Etapy przygotowania

Szpinak blanszować 3 minuty we wrzącej osolonej wodzie, odcisnąć, grubo posiekać. Masło rozgrzać, dodać rozkruszony ser i podgrzewać chwilę, aż się całkiem rozpuści. Wlać brandy.

Dodać śmietanę, chwilę pogotować, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać szpinak, przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem.

Filety skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Usmażyć na złoto na gorącym oleju. Na sosie serowo-szpinakowym ułożyć rybę i od razu podać.