SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

  • 1/2 kg boczniaków
  • duży pęczek dymki
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 małych pomidorów
  • 1/2 kg makaronu rurki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu pesto

Makaron wrzucić do wrzątku. Posolić, wlać łyżkę oliwy i ugotować na półmiękko (al dente). Kluski przelać na sicie zimną wodą, wystudzić.
Boczniaki oczyścić, opłukać, kapelusze pokroić w paski. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, włożyć grzyby. Posypać solą i pieprzem, usmażyć.
Dymki oczyścić i razem ze szczypiorem pokroić w krążki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ósemki.
W salaterce wymieszać makaron, wystudzone boczniaki, dymkę oraz pomidory.
Włożyć sos pesto, dokładnie zamieszać. Sałatkę przyprawić do smaku pieprzem i octem balsamicznym. Można udekorować listkami bazylii.