Rosół, schabowy i mielony: tradycyjne potrawy w wersji wege

Kto z nas jest w stanie wyobrazić sobie obiad bez tradycyjnych polskich potraw. Rosół, kotlet schabowy, mielony jak u babci czy gulasz. Kuchnia praktykowana przez nasze babki, mamy, często gości na naszych stołach, zwłaszcza w niedzielę. Przez lata przyzwyczajeni do tych dań, przekazujemy je z pokolenia na pokolenie i często trudno nam sobie wyobrazić, że nasza kuchnia może być inna. Nie chcemy zmieniać waszych nawyków, ale jeśli czasami nachodzi was myśl, czym można zastąpić te potrawy w wersji wegetariańskiej, to spieszymy z pomocą.

Poniżej znajdziecie przepisy na tradycyjne polskie potrawy, ale w wersji wege. W związku ze Światowym Dniem Wegetarianizmu, który wypada 11 stycznia, zachęcamy was do otworzenia się na nowe smaki. Rosół warzywny, kotlet schabowy czy mielony wegetariański. Czemu nie?

My poeksperymentowałyśmy w naszej kuchni i was również do tego zachęcamy.

Przepis na rosół wegetariański czyli bulion warzywny

Z przygotowaniem rosołu wegetariańskiego będziecie mieć najmniej problemu, zwłaszcza jeśli na waszych stołach gościł tradycyjny rosół.

W tym przypadku przygotowujemy wywar warzywny jak w klasycznym rosole, tylko bez dodatku mięsa. Bulion warzywny będzie tym bardziej esencjonalny, jeśli dodamy dużo różnorodnych warzyw. Nie bójmy się dorzucić liści kapusty czy gałązek selera naciowego.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartka korzenia selera
  • 1 por 
  • liście kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • ok. 2/3 łyżeczki soli morskiej + świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Zobacz także:

Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Dodać por i liście kapusty. 

Umyć cebulę i dorzucić nieobraną. Jeśli macie w domu kuchenkę gazową, warto delikatnie "przypalić" łupiny cebuli. Da nam to piękny aromat bulionu. Następnie dodajemy seler naciowy, czosnek i pozostałe przyprawy.

Gotować pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Przed podaniem odcedzamy z warzyw i dodajemy łyżkę oliwy.

Ważne: Jeśli jesteście zwolennikami zostawiania warzyw w bulionie, żeby "naszedł", pamiętajcie wyjąć cebulę, żeby rosół nie skwaśniał.

Przeczytaj także:

Kotlety schabowe w wersji wege

Schabowy w wersji wege? Tak to możliwe. Odpowiednikiem takich kotletów są kotlety z boczniaków. Wegetarianie zachwycają się nimi, dlatego warto chociaż raz ich posmakować. Jak je przygotować? Poniżej zdradzamy przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 6 boczniaków
  • 2 jaja
  • 5 łyżek mąki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Boczniaki dokładnie myjemy i odcinamy kapelusze. Suszymy je na ręczniku papierowym. Kiedy wyschną, obtaczamy w mące, następnie w jajku z solą i pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Smażymy po obu stronach na rozgrzanym oleju. Kiedy uzyskają złocisty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe kotlety możemy podać z kartoflami i surówką.

Kotlety z selera

Kiedy myślimy o propozycjach na kotlety w wersji wegetariańskiej, wystarczy uruchomić wyobraźnię. My przedstawiamy propozycje na kotlety z selera.

Składniki:

  • 1 seler
  • 1 cebula
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • liść laurowy
  • 2 jaja
  • mielone migdały – 6-8 łyżek
  • mielona papryka wędzona – 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Do gotującej wody dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie dorzucamy pokrojoną cebulę i włoszczyznę. Dodajemy seler, najlepiej pokrojony w plastry o grubości ok. 1 cm. Gotujemy go około 15-20 minut, aż zmięknie. Wyjmujemy seler i osuszamy na ręczniku papierowym. Do roztrzepanych jajek dodajemy sól, pieprz i paprykę wędzoną. Obtaczamy seler w jajku, a następnie w zmielonych migdałach. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.

To cię może zainteresować:

Kotlety kartoflane

Kotlety kartoflane to wyśmienita potrawa nie tylko dla wegetarian. Podane z sosem pomidorowym zachwycą każdego. Zdziwisz się, jak łatwo przygotować kotlety kartoflane. To również świetny pomysł na awaryjny obiad, kiedy w domu masz niewiele składników.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • jajko
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • sól morska jodowana drobnoziarnista 
  • pieprz czarny mielony
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie. Kiedy ostygną, mielimy na maszynce do mielenia lub ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Ścieramy cebulę, dodajemy mąkę i jajko. Mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złocisty kolor.

Kotlety kartoflane wyśmienicie smakują polane sosem pomidorowym. Wystarczy zeszklić cebulkę i dodać do sosu pomidorowego. Całość zagotować i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami. My zdecydowanie polecamy wyciśnięty czosnek, bazylię, sól i pieprz. Polewamy kotlety i dekorujemy świeżą bazylią.

Sprawdź również:

Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki na polskich stołach to klasyk. Czy można je przygotować w wersji bezmięsnej? Oczywiście i to na wiele sposobów. Poniżej przepis na gołąbki wege z soczewicą i pieczarkami w roli głównej. Pamiętaj, że soczewicę równie dobrze możesz zastąpić kaszą jaglaną czy ryżem. Nie bój się eksperymentować.

Składniki:

  • kapusta włoska średnia 1 główka
  • soczewica czerwona 180 g
  • pieczarki 350 g
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • olej
  • cukinia mała
  • feta 150 g
  • natka 1-2 łyżki posiekanej
  • pieprz
  • przecier pomidorowy 500 ml
  • oregano 1 łyżeczka
  • woda 500-600 ml

Składniki:

Zacznij od przygotowania farszu. Opłucz soczewicę i wrzuć ją do gotującej wody na 10 minut. Następnie odcedź i poczekaj aż wystygnie. W tym czasie umyj pieczarki i pokrój na drobne kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Dorzuć na patelnię pieczarki i smaż z cebulą około 4 minuty. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli puściła za dużo soku, odcedź. Wszystkie składniki wymieszaj (soczewica, pieczarki z cebulą, cukinia, rozdrobniona feta, natka pietruszki). Dopraw do smaku. Farsz zawijaj w liście kapusty. Jeśli wolisz, możesz wcześniej sparzyć liście kapusty, żeby były miękkie.

Gołąbki umieść w garnku. Wlej przecier pomidorowy. Dodaj oregano i czosnek. W razie potrzeby dolej wodę, żeby gołąbki nie przywarły. Gotuj pod częściowym przykryciem przez ok. 25 – 30 minut.

SMACZNEGO!