SZTUKA: 50 kalorii 
SKŁADNIKI  NA OK. 40 SZTUK

  • 2 łyżki rodzynek 
  • 40 ml żubrówki 
  • 3 łyżki masła
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 20 dag mąki 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny 
  • łyżeczka cukru
  • 5 dag serka ricotta lub twarożku naturalnego
  • olej do smażenia 
  • 4 łyżki cukru pudru do posypania

Rodzynki zalać wódką, odstawić na 1 godzinę. Szklankę wody zagotować z masłem, szczyptą soli i gałki muszkatołowej. Do gotującego się płynu od razu wsypać mąkę, podgrzewać około minuty, energicznie mieszając, aż składniki się połączą i masa zacznie odstawać od ścianek garnka i od łyżki.
Masę przełożyć do miski, nieco przestudzić. Cały czas mieszając, wbijać po jednym jajka. Mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Do ciasta dodać rodzynki wraz z wódką, cukier, serek ricotta lub twarożek i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dwiema zwilżonymi wodą łyżeczkami nabierać niewielkie porcje ciasta, formować racuszki i smażyć na złocisty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem.