Sylwestrowe słodkości

Niezależnie od tego, czy planujesz domówkę z przyjaciółmi czy kameralne powitanie Nowego Roku w gronie rodzinnym, nie powinno tego wieczoru zabraknąć pysznych słodkości. Znane desery interpretujemy na nowo, nadając im nieco innego smaku.

Przepisy na pyszne desery (nie tylko na Sylwestra!)

Tiramisu z likierem

  • 250 g serka mascarpone;
  • 150 g cukru;
  • 100 ml likieru kakaowego;
  • 16 niewielkich ciasteczek korzennych;
  • 3 żółtka i 3 białka;
  • wiśnie z nalewki lub konfitury;
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao;
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mascarpone zmieszaj z likierem. Żółtka utrzyj z cukrem,aż masa nabierze białego koloru i stanie się puszysta.
  2. Do mascarpone dodaj pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Powoli połącz z przygotowaną masą jajeczną. Ciasteczka drobno pokrusz. Połowę włóż do czterech dużych pucharków.
  3. Nałóż jedną warstwę kremu z likierem. Dodaj resztę ciasteczek i wiśnie. Na wierzchu ułóż jeszcze jedną warstwę kremu. Wstaw na cztery godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch posyp gorzkim kakao. Tiramisu jest lepsze, jeśli przygotujesz je dzień wcześniej.

Deser z malinami

  • 500 ml śmietany kremówki;
  • 450 g malin np. mrożonych;
  • 400 g brzoskwiń z puszki;
  • 200 g cukru;
  • 200 ml słodkiego likieru sherry;
  • 20 podłużnych biszkoptów;
  • laska wanilii;
  • 6 żółtek

Przygotowanie:

  1. Mleko z przekrojoną wzdłuż na pół laską wanilii doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i odstaw.
  2. Żółtka ubij z cukrem na bladożółtą puszystą masę. Stopniowo do masy żółtkowej wlej gorące mleko i zamieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Przecedź przez sitko i przelej z powrotem do rondla. Gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa uzyska konsystencję budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Do miski wrzuć 300 g malin. Dodaj osączone i pokrojone na cząstki brzoskwinie. Wlej 6 łyżek syropu z brzoskwiń oraz sherry i odstaw na 1 godz. Śmietanę ubij. Owoce rozłóż do pękatych pucharków o pojemności 250 ml. Ułóż po 2 biszkopty, przełamane na 3 części. Polej je sokiem z sherry. Kolejną warstwą będzie sos jajeczny. Przykryj deser bitą śmietaną. Przybierz resztą malin. Schłodź w lodówce 4 godziny.

Galaretka z granatem i... szampanem

  •  1/2 litra półsłodkiego szampana;
  • 100 g cukru;
  • owoc granatu;
  • 6 listków żelatyny;
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Zobacz także:

  1. Cukier wsyp do rondelka i wlej 100 ml wody. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.
  2. Do miski odciśnij żelatynę z wody i przełóż do syropu cukrowego. Mieszaj do rozpuszczenia się składników.
  3. Granat rozetnij i wydobądź miąższ. Dodaj do mieszanki.
  4. Do syropu po ściance garnka delikatnie wlej szampana. Zamieszaj, wystarczy raz, i przelej do dekoracyjnych kielichów. Wstaw do lodówki na całą noc. Możesz podać z dodatkiem bitej śmietany. Galaretka wygląda niezwykle efektownie, gdy pozwolisz jej stężeć w lekko przechylonym kieliszku.

Mus czekoladowy

  • 250 ml śmietany kremówki;
  • 150 g gorzkiej czekolady;
  • 6 pomarańczy i 2 jajka;
  • 3 łyżki brązowego cukru;
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego;
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy;
  • 1/2 laski wanilii przekrojonej wzdłuż na pół

Przygotowanie:

  1. Czekoladę grubo pokrój i stop w kąpieli wodnej. W oddzielnym naczyniu, także w kąpieli wodnej, ubij trzepaczką śmietanę z jajkami i 2 łyżkami wody.
  2. Zdejmij z ognia. Pomieszaj drewnianą łyżką ze stopioną czekoladą. Dodaj likier i skórkę pomarańczową.
  3. Mus rozłóż do pękatych szklanek lub kieliszków do koniaku. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  4. Z 3 pomarańczy wyciśnij sok (ok. 200 ml). Pozostałe obierz z białej skórki i nad miseczką ostrym nożem wytnij ze środka cząstki. Powstały sok dolej do już wyciśniętego, ewentualnie uzupełnij likierem, tak aby płynu było ok. 300 ml.
  5. Cukier skarmelizuj na patelni. Wlej sok i gotuj na małym ogniu ok. 10 min. Dodaj wydobyte z laski wanilii ziarenka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź odrobiną zimnej wody.
  6. Syrop zdejmij z ognia. Włóż do niego cząstki pomarańczy i wystudź. Mus wyjmij z lodówki i podaj z dodatkiem pomarańczy w syropie.