Zła reakcja na gluten może mieć podłoże genetyczne lub być sklasyfikowana jako nietolerancja pokarmowa. W pierwszym przypadku mówimy o celiakii, nieuleczalnej chorobie autoimmunologicznej, której konsekwencją jest całkowity brak umiejętności przyswajania białek roślinnych. Druga przyczyna z kolei oparta jest na schorzeniach przeciwciał IgG i, jak donoszą najnowsze badania, dzięki odpowiedniej kuracji może być odwracalna. Do objawów nietolerancji glutenu należą przewlekłe bule brzucha, biegunki, bóle kości i stawów oraz chroniczne zmęczenie. Jeśli podejrzewasz u siebie tą dolegliwość, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. W oczekiwaniu na wizytę zacznij powoli przestawiać się na produkty bezglutenowe. Zwłaszcza pieczywo, w którym glutenu jest najwięcej. Poznaj przepisy na chleb bezglutenowy, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny.

1. Przepisy na chleb bezglutenowy: bezglutenowy chleb na zakwasie

Składniki:

Zaczyn:

  • 150 g zakwasu w temperaturze pokojowej 
  • 50 g mąki owsianej bez glutenu lub zmielonych płatków górskich bezglutenowych
  • 50 g mąki ryżowej
  • 100 g letniej wody

Ciasto:

  • 240 g mąki bezglutenowej (można wymieszać owsianą, ryżową, gryczaną i ziemniaczaną)
  • 8 g łusek babki jajowatej
  • 8 g soli
  • 200 g maślanki w temperaturze pokojowej
  • 100 ml letniej wody
  • 50 g ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Na dzień przed pieczeniem do zakwasu dodaj mąkę i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. 
  2. Do zaczynu wmieszaj pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto przez chwilę, a następnie przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek posyp ziarnami słonecznika (lub innymi ulubionymi nasionami).
  3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na spodzie ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Chlebek piecz przez około 70 minut. Jeśli chcesz, pod koniec pieczenia możesz wyjąć do z formy i dopiekać na samym papierze. Po upieczeniu owiń go czystą ściereczką i odstaw do ostygnięcia.

2. Przepisy na chleb bezglutenowy: bezglutenowy chleb z miodem

Przepisy na dania dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, alergiami lub określonymi preferencjami wbrew pozorom nie są nadzwyczaj trudne. Sklepowe półki pełne są zamienników dostosowanych do osobistych preferencji, a internetowi twórcy prześcigają się w tworzeniu nowych, innowacyjnych przepisów. Dzięki temu możemy cieszyć się pysznymi wegańskimi słodyczami, dietetycznymi fast foodami, a także doskonałymi bezglutenowymi wypiekami.

Zobacz także:

Składniki:

  • 320 g mąki bezglutenowej (można wymieszać różne rodzaje, np. ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą)
  • 15 g świeżych drożdży (lub 6 g suchych)
  • 22 g zmielonego siemienia lnianego
  • 40 g miodu 
  • 120 ml ciepłego mleka 
  • 200 ml ciepłej wody
  • 7 g soli
  • płatki owsiane

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj zaczyn. Pokrusz je do miseczki, wymieszaj z 2 łyżkami mąki i zalej mlekiem (około 50 ml). Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąki, miód, siemię lniane, wodę oraz pozostałe mleko. Wlej wyrośnięty zaczyn i połącz wszystkie składniki w jednolitą, gęstą masę. Tak przygotowane ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  3. Po tym czasie wierzch wyrośniętego ciasta delikatnie skrop wodą i obsyp płatkami owsianymi. 
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz chleb przez 50 minut, a następnie wyjmij go z blaszki i na samym papierze podpiekaj jeszcze 10 minut. 

3. Przepisy na chleb bezglutenowy: bezglutenowy chleb z żurawiną

Podczas pieczenia chleba trzeba uzbroić się w cierpliwość. Aby wypiek się udał, musimy pozwolić ciastu dojrzewać, wyrastać i nabierać pęcherzyków powietrza, gwarantujących jego sprężystość i lekkość. Nawet kiedy z cieknącą ślinką wyciągamy z piekarnika pachnące pieczywo, musimy zapanować nad burczeniem w brzuchu i odstawić je do ostygnięcia. Ma to jednak duże znaczenie dla walorów smakowych – temperatura chleba wpływa na jego konsystencję, a zbyt gorący może okazać się gumowatym. 

Śniadanie bezglutenowe nie musi oznaczać rezygnacji z chleba. Sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy z wypiekacza z pewnością pozwoli ci osiągnąć efekt miękkiego pieczywa z chrupiącą skórką. Jeśli jednak nie posiadasz specjalnego sprzętu, nie martw się. Przypieczony z zewnątrz, a miękki w środku chlebek możesz przygotować w domowych warunkach, nawet jeśli dysponujesz jedynie piekarnikiem. Kluczem do sukcesu jest sprytny trik, który zawarliśmy w naszych propozycjach. Delikatne ochlapanie chleba przed pieczeniem oraz powolne dopiekanie go po wyjęciu z formy gwarantują idealnie zarumienioną, pyszną skórkę.

Składniki:

Zaczyn:

  • 150 g zakwasu w temperaturze pokojowej 
  • 50 g mąki owsianej bez glutenu
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 100 ml lekko ciepłej wody

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 60 g mąki owsianej bez glutenu
  • 70 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki gryczanej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 300 ml lekko ciepłej wody
  • 7 g łusek babki jajowatej
  • 8 g soli
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Na dzień przed pieczeniem przygotuj zaczyn. Zakwas wymieszaj z mąką i wodą, a następnie przykryj go czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien wyrastać minimum 18 godzin.
  2. Do gotowego zaczynu dodaj mąki, wodę, łuski babki jajowatej i sól, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj suszoną żurawinę i posiekane orzechy. Delikatnie połącz wszystkie składniki.
  3. Gotowe ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na około 3 godziny.
  4. Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Włóż formę z wyrośniętym ciastem i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu chleb wyjmij z formy, owiń czystą ściereczką i pozostaw do ostygnięcia. 

CZYTAJ TAKŻE: