Przepis na wegetariański strogonow

Nic tak nie sprawdza się w zimne dni, jak rozgrzewający, stawiający na nogi strogonow. To jedno z najpopularniejszych dań gulaszowych w Polsce. Jak się go przyrządza? Tradycyjnie z wołowiny, sezonowych warzyw i podkręcającej smak papryki. Jednak można go zrobić również w wersji wege, zastępując mięso kotletami sojowymi. Wegetariański strogonow przypadnie do gustu osobom diecie i tym mającym problemy trawienne. Jest lżejszy od wołowej wersji, lecz sycący. W smaku nie ma żadnej różnicy!

Wegetariański strogonow 

Przepis:

3 duże marchwie

1 pietruszka

2 cebule

400 g pieczarek

Zobacz także:

3 czerwone papryki

5-6 średnich ogórków kiszonych

200 g koncentratu pomidorowego

100 ml tłustej śmietany lub jogurtu greckiego

20 kotletów sojowych 

2 płaskie łyżki słodkiej papryki

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżka majeranku

kilka łyżek oleju

Wykonanie:

Obierz cebulę, pokrój ją w talarki i podsmaż na oleju w dużym garnku. Dodaj obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki oraz pietruszkę. Dopraw szczyptą soli, zamieszaj i podsmaż całość. Następnie dorzuć pieczarki. Ogórki również zetrzyj na tarce i dodaj do strogonowa. Dolej wodę i włóż kotlety sojowe. Zostaw je do gotowania na 10 minut. Na koniec wyłów je i przełóż na talerz. Do wege strogonowa dodaj pokrojoną w paski paprykę, paprykę słodką i czarny pieprz. Kotlety pokrój w paseczki. Po około 10 minutach dodaj kotlety do garnka, dorzuć również koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem. Na koniec dolej do dania śmietanę. Smacznego!