Omlet z kiełkami

również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 2 porcje

  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • garść kiełków (fasoli mung)
  • 1 łyżka masła

1. Kiełki opłucz, przelej na sicie wrzątkiem, dokładnie osącz.
2. Jajka umyj, osusz i wbij do miseczki. Dodaj jogurt oraz mąkę kukurydzianą i lekko ubij widelcem.
3. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wlej masę jajeczną. Wierzch omletu posyp równą warstwą kiełków.
4. Smaż omlet na dość dużym ogniu. Podważ brzegi omletu łopatką tak, aby płynna masa jajeczna spłynęła z wierzchu pod spód i też się ścięła.
5. Przekręć omlet na drugą stronę i smaż przez ok. 2 minuty.
6. Zsuń omlet na talerz i pokrój na porcje.

Pizza z kiełkami

również dla dzieci na diecie bez jajek, składniki na 2-3 porcje

  • 25 dag mąki
  • około 3/4 szklanki wody
  • 1 dag drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 pomidory
  • 3-4 plasterki szynki drobiowej
  • 2-3 plasterki mozzarelli
  • garść mieszanych kiełków (słonecznika, sojowych)
  • szczypta ziół prowansalskich   

1. Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami. Wlej letnią wodę i wyrób gładkie, miękkie ciasto. Na koniec dodaj łyżkę oliwy.
2. Zrób z ciasta kulę. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość, rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm.
3. Ułóż placek na natłuszczonej blasze. Posmaruj środek pizzy keczupem i posyp ziołami. Obłóż pokrojonymi na plasterki pomidorami i pokrojoną na paseczki szynką. Posyp warstwą kiełków i przykryj plasterkami mozzarelli.
4. Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz 30 min.
5. Udekoruj świeżymi kiełkami i pokrój na porcje.

Wiosenne roladki z kiełkami

również dla dzieci na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bez jajek, składniki na 4 porcje

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • garść kiełków (słonecznika, rzodkiewki)
  • 1 marchew
  • 1 dymka
  • pół papryki
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta ziół prowansalskich

1. Kiełki opłucz, sparz wrzątkiem na sicie, osącz. Marchew obierz, opłucz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Paprykę pokrój w cienkie paseczki.
2. Przygotowane składniki włóż do miski. Polej łyżką oliwy i keczupem. Posyp ziołami i wymieszaj.
3. Arkusze papieru ryżowego kolejno zanurz w ciepłej wodzie. Gdy zmiękną, ostrożnie wyjmij i ułóż na deseczce. Na środku papieru rozłóż porcję farszu. Nadzienie przykryj dwoma przeciwległymi brzegami papieru ryżowego i zroluj
4. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, włóż roladki i obsmaż na złoto ze wszystkich stron.

Kremowa zupa z kiełkami

również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 2-3 porcje

Zobacz także:

  • 10 dag zielonego groszku mrożonego
  • 1/4 małej cukinii
  • garść mieszanych kiełków (rzodkiewki, lucerny)
  • 2 łyżki kleiku ryżowego
  • 5 dag piersi z indyka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego   

1. Pierś indyka umyj, oczyść i zalej wodą. Ugotuj do miękkości. Następnie wyjmij z wywaru, osącz i drobno posiekaj.
2. Cukinię umyj, obierz, pokrój na plasterki.
3. W garnku rozgrzej oliwę, włóż indyka, cukinię i zielony groszek (bez rozmrażania). Podduś razem ok. 3 min, mieszając. Wlej 1/2 l wrzątku i gotuj na małym ogniu przez 20 min.
4. Kiełki opłucz i osącz. Dodaj do zupy i krótko zagotuj.
5. Zupę odstaw z ognia, ostudź i zmiksuj. Dodaj kleik ryżowy rozrobiony w kilku łyżkach zimnej wody i mieszając zagotuj.
6. Wlej do miseczek. Udekoruj kleksem jogurtu i kiełkami.