Przepisy z awokado na Wielkanoc 2020

Awokado to składnik, który dopiero całkiem niedawno został doceniony przez dietetyków. Po pierwsze zawiera ponad 20 witamin i minerałów, które doskonale wpływają na ogólną kondycję organizmu, a tłuszcze, których ma pod dostatkiem poprawiają wygląd skóry, po drugie ułatwia trawienie fruktozy, więc dba o odpowiedni poziom cukru, po trzecie świetnie smakuje i wygląda naprawdę ciekawie jako główny składnik wielu potraw.

My polecamy Wam kilka szybkich i prostych przepisów na Wielkanoc 2020 z tym zielonym owocem na nadchodzące wielkimi krokami wielkanocne śniadanie.

WIELKANOCNE JAJKA FASZEROWANE AWOKADO

Składniki:

  • 12 jajek
  • 1 duże awokado
  • 1 posiekany, surowy seler
  • 2 łyżeczki posiekanych pikli z ogórków
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • Sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • Szczypta soli morskiej
  • Świeżo mielony pieprz
  • Szczypta wędzonej papryki

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo w czasie 8-10 minut. Potem delikatnie usuń skorupki. Wszystkie jajka przekrój na połowę i usuń z nich żółtka. Będą potrzebne do nadzienia.

Nadzienie:  W dużej misce zmieszaj awokado, 4 żółtka, musztardę Dijon, pokrojony seler, sól, pieprz, kumin, sok z cytryny i posiekane pikle. Widelcem rozgnieć awokado i pozostałe składniki, potem całość dobrze wymieszaj, aż do połączenia składników.

Zobacz także:

Sposób podania: Każdą z połówek jajka wypełnij nadzieniem (około ½ łyżeczki). Posyp na wierzchu odrobiną wędzonej papryki, posiekanym drobnym szczypiorkiem i skrop całość oliwą. Potem włóż na około godzinę do lodówki.

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, AWOKADO I JAJKIEM

Składniki na 1 porcję:

  • garść roszponki, świeżej
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • pół awokado
  • jajko
  • 40 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajko gotujemy 6-8 minut, w zależności od wielkości, przelewamy zimną wodą i usuwamy skorupkę. 

Roszponkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na talerzu. Obieramy awokado, i kroimy na kawałki. Układamy na roszponce razem z połówkami pomidorków, pokrojonym łososiem i ćwiartkami jajka. 
W miseczce łączymy jogurt z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do sałatki.

WEGAŃSKA PASTA "JAJECZNA" Z CIECIERZYCY I AWOKADO

Składniki:

 

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (170g)
  • 1 porcja majonezu z awokado (ok. 8 łyżek)
  •     3/4  łyżeczki czarnej soli "kala namak"
  •     1/3 czarnego mielonego pieprzu
  •     1/3 łyżeczki kurkumy
  •     szczypiorek (do podania)

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy majonez z awokado, z tego przepisu. Następnie do pojemnika blendera, w którym miksował się majonez dodajemy resztę składników i miksujemy do pożądanej konsystencji, na super gładko lub pozostawiając małe grudki. Serwujemy od razu. Pasta delikatnie ciemnieje, dlatego najlepiej przygotować ją bezpośrednio przed podaniem. Przechowujemy szczelnie zamkniętą w lodówce do 3 dni.

Smacznego!

ILE ZDROWIA KRYJE WIELKANOCNE JAJKO?

DESER WIELKANOCNY: SERNIK W SŁOIKU