Składniki:

  • mięso:
  • ok 40 dag antrykotu wołowego
  •  łyżka musztardy
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz


sos:

  • 150 ml ketchupu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


pozostałe składniki:

  • kilka liści sałaty
  • kilka ogórków korniszonów
  • 2 pszenne bułki do hamburgerów
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz, majonez
  • 1 łyżeczka cukru

Mięso mielimy wraz z cebulą, lub mieszamy z drobno posiekaną cebulą (jeśli mamy już mięso mielone) po czym doprawiamy je solą, pieprzem oraz musztardą i ugniatamy z odrobiną zimnej wody. Formujemy dwa krążki o średnicy około 1 cm większej od bułki i wysokości ok 2 cm. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok 3 min z każdej strony.
Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy posypując uprzednio odrobiną cukru. Bułki podpiekamy w piekarniku, kroimy na pół i na dolną połowę nakładamy sałatę, usmażonego burgera, korniszony, sos z ketchupu wymieszanego z pieprzem i natką oraz świeże pomidory i cebulę. Całość posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy jeszcze raz sałatą i górną połową bułki. Smacznego!