Inspiracja na szybki obiad: dania na jesień w wersji fit

Jesienny sezon to czas kulinarnego eksperymentowania z sezonowymi warzywami i owocami. Dania muszą być sycące i rozgrzewające. W sezonie przeziębień i zachorowań dobrze, żeby jednocześnie były pełne witamin i składników odżywczych. W naszych spiżarkach nie może zabraknąć dyni, soczewicy, aromatycznych pomarańczy czy intensywnych przypraw, takich jak goździki, imbir i cynamon. 

Jesień to też okres, w którym zmieniamy naszą dietę z orzeźwiających i lekkich potraw, na bardziej sycące i tzw. „otulające” dania. Dodatkowo pogoda za oknem nie zachęca do aktywności fizycznej. W rezultacie jesień często kończy się dla nas obniżoną odpornością i dodatkowymi kilogramami. W momencie, w którym chcemy zadbać o nasze zdrowie i sylwetkę, warto wypróbować alternatywne, zdrowsze przepisy ulubionych potraw. Znalazłyśmy trzy przepisy na szybkie dania na obiad, które są pełne smaku. Wszystko jest w wersji fit, dlatego możecie je wykonywać bez wyrzutów sumienia! 

Przepis na jesień w wersji fit: Zupa z ciecierzycy

6 porcji, 40 minut

Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka. Podnosi odporność, wspomaga leczenie cukrzycy i obniża poziom cholesterolu. Dostarcza organizmowi wiele witamin i aminokwasów. Dodana do zupy sprawia, że staje się ona pełnowartościowym, sycącym posiłkiem. W rodzinie nie zawsze jest czas na gotowanie dwudaniowego obiadu. Wtedy stawiamy na zupy ze strączkami.

Składniki

  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały kawałek imbiru (2 cm),
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka przyprawy garam masala,
  • 2 marchewki,
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 200 g jarmużu lub młodej kapusty,
  • 200 g zielonej fasolki (może być mrożona),
  • 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego lub wody,
  • sól i pieprz,
  • 100 ml mleka kokosowego.

Sposób przygotowania

Zobacz także:

1. Cebulę, czosnek oraz imbir posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Pod koniec dodać garam masalę i przesmażyć przez chwilę.

2. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę oraz porwany na kawałki jarmuż. Zalać wywarem, mlekiem kokosowym, dodać fasolkę oraz ciecierzycę.

3. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować, aż warzywa będą miękkie.

Dania w wersji fit: Pizza orkiszowa

4 pizze, 20 minut + wyrastanie i pieczenie

Składniki

  • 60 ml wody,
  • 2 g świeżych drożdży,
  • 700 g mąki orkiszowej typu 630,
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • mąka kukurydziana,
  • do obsypania blaszki,

Dodatki:

  • sos pomidorowy,
  • mozzarella,
  • inne ulubione dodatki.

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąki i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą, i wyrabiać kilka minut na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.

2. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, po 350 g każda.

3. Uformować z nich kule i ułożyć w blaszce wysypanej mąką kukurydzianą.

4. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.

5. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, to rozgrzać go w piekarniku.

6. Z ciasta formować okrągłe placki, smarować sosem, posypać serem i piec w piekarniku, aż boki się ładnie przypieką.

Deser w wersji fit: Ciasto migdałowe z konfiturą pomarańczową

10 porcji, 30 minut + pieczenie

Składniki

  • 6 jajek,
  • 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego,
  • 300 g mielonych migdałów,
  • 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej,
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 200 g konfitury brzoskwiniowej,
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu.

Sposób przygotowania

1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę.

2. Dołożyć mielone migdały, mąkę i delikatnie wymieszać.

3. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut.

4. Po upieczeniu ostudzić. Następnie przekroić na połowę. Dolną część posmarować konfiturą brzoskwiniową, przykryć drugą połówką ciasta. Wierzch posmarować jogurtem i posypać płatkami migdałowymi.

Więcej przepisów na obiadowe inspiracje w zdrowszej wersji znajdziecie w książce "Jak jeść zdrowo i nie zwariować" Piotra i Magdaleny Kucharskich.