Co przygotować na Wielkanoc?

W Wielkanoc na świątecznym stole prawie w każdym domu znajdziemy tradycyjne potrawy wielkanocne. Przepisy na potrawy wielkanocne najczęściej przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a i tak najbardziej smakują nam potrawy wielkanocne przygotowane przez nasze mamy i babcie. Chociaż część z nas stara się wyszukać jakieś nowe przepisy na niektóre potrawy wielkanocne, jak na przykład jajka faszerowane, czy mazurki wielkanocne, to i tak najczęściej główne potrawy wielkanocne zgodnie z tradycją goszczą na naszych stołach.

Jakie potrawy wielkanocne przygotowujemy najczęściej na wielkanocny stół? Są to: żurek lub barszcz biały - w zależności od regionu, jaja pod różnymi postaciami, biała kiełbasa, mazurki wielkanocne, baby wielkanocne, czyli tradycyjne potrawy wielkanocne.

Pamiętajmy, że te pyszne potrawy najlepiej prezentują się na pięknie zastawionym stole, którego podstawą jest obrus.

Co przygotować na Wielkanoc: żurek wielkanocny

Zgodnie z tradycją na polskich stołach w Wielkanoc króluje żurek albo barszcz biały. Różnica pomiędzy tymi dwoma potrawami wielkanocnymi jest taka, że żurek jest przygotowywany na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały przygotowuje się z mąki pszennej i dodatkowo dodaje się do niego boczek i kiełbasę. Tradycyjny żur podaje się z ziemniakami. Do obu potraw wielkanocnych można dodać jajko. Żur wielkanocny możesz również podać z pieczywem. Jeśli przygotowanie domowego zakwasu na żur jest dla ciebie wyzwaniem, kup gotowy żur. Wówczas przygotowanie żurku wielkanocnego nie będzie już takie skomplikowane. Jak go przygotować?

Zacznij od przygotowania wywaru.

Składniki na wywar:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • liście laurowe
  • ziele angielskie.

Najlepiej żur wielkanocny będzie smakował ugotowany na kawałku wędzonego boczku. Dzięki temu smak i aromat żuru będzie nieoceniony. Polecamy żur wielkanocny przygotować dzień lub dwa dni wcześniej. Wtedy odpowiednio "najdzie". Kiedy wywar będzie gotowy wlewamy gotowy żur i całość gotujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym jajkiem i białą kiełbasą.

Zobacz także:

Przeczytaj także:

Co przygotować na Wielkanoc: jajka

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, symbolu życia i nadziei. Poświęconymi w Wielką Sobotę jajami dzielimy się z rodziną przy wielkanocnym stole. Jest wiele przepisów na potrawy wielkanocne z jajkami. Możemy przygotować jajka w sosie tatarskim, jajka faszerowane różnymi nadzieniami, albo po prostu jeść jajka w czystej postaci z majonezem lub chrzanem.

Przepis na wielkanocne jajka w sosie tatarskim:

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 ogórki konserwowe
  • szczypiorek
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku 
  • opcjonalnie marynowane grzybki
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz i przekrój na połówki. Ułóż na półmisku. Przygotuj sos tatarski. Pokrój w drobną kosteczkę ogórki konserwowe, szczypiorek. Wymieszaj ogórki, szczypiorek, kukurydzę i groszek. Dodaj majonez wymieszany z niewielką ilością musztardy (do smaku). Dopraw solą i pieprzem. Do sosu można dodać opcjonalnie grzybki pokrojone na drobne kawałki.

Wyłóż sos na przygotowane jajka. Całość możesz udekorować świeżą zieloną natką pietruszki.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 20-30 dag świeżych pieczarek
  • natka pietruszki
  • masło

Cebulę kroimy drobniutko w kosteczkę, a następnie podsmażamy na łyżce masła. Kiedy cebulka delikatnie się zarumieni, dokładamy na patelnię pokrojone w kosteczkę pieczarki. Całość podsmażamy, aż pieczarki staną się miękkie. W tym czasie ugotuj jajka. Przekrój je na połówki i wydrąż z nich żółtka. Żółtka dodaj do farszu z pieczarek i wymieszaj. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę i dopraw solą i pieprzem. Nadziej jajka i ułóż na półmisku.

Co przygotować na Wielkanoc: biała kiełbasa i mięsa

Jedną z najpopularniejszych potraw wielkanocnych jest biała kiełbasa, która najczęściej jest podawana z żurem lub barszczem białym w zależności od regionu. Białą kiełbasę spożywamy już od XVII wieku, kiedyś białą kiełbasę specjalnie na Wielkanoc robiły same nasze babcie, dzisiaj najczęściej kupujemy białą kiełbasę i gotujemy ją w domu.

Popularną potrawą wielkanocną jest pasztet. Pasztet na Wielkanoc przygotowujemy z różnego rodzaju mięs: cielęciny, indyka, podgardla wieprzowego. Najczęściej pasztet podajemy z chrzanem, sosem chrzanowym lub konfiturą z borówki. 

Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć szynki, schabu i innych domowych pieczeni.

Co przygotować na Wielkanoc: babka czekoladowa 

Baba wielkanocna od lat gości na polskich stołach w czasie Wielkanocy. Babki drożdżowe, czekoladowe, cytrynowe - przepisów wielkanocnych na babki jest wiele. My mamy dla was przepis z tradycją. Przepis na babkę czekoladową inspirowany jest blisko 100-letnią publikacją z książki E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy”. Jest to przepis na dwukolorową babkę z polewą kakaową.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 275 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 3 jajka
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 ml mleka
  • 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E. Wedel
  • 50 g Czekolady Białej E. Wedel
  • 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E. Wedel

Lukier:

  • 300 g cukru pudru
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 40 g Kakao Ciemnego z Ghany E. Wedel

Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj. Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę. Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt. Piecz w temperaturze 180°C przez 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.

Zobacz także:

Co przygotować na Wielkanoc: Mazurki

Kiedy myślimy o tym, jakie ciasta i słodkości przygotować na Wielkanoc, to pierwsza rzecz, która nam się nasuwa, to są baby i mazurki wielkanocne. I właśnie w tym temacie możemy poszaleć. Oczywiście podstawą mazurka jest kruche ciasto. Do przygotowania spodu mazurka wielkanocnego, potrzebować będziesz następujących składników: 

  • kostka masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

Masło łączymy z mąką i cukrem, a następnie dodajemy żółtko i śmietanę. Całość ugniatamy tak długo, aż otrzymamy jednolitą masę. Ciasto na mazurek wielkanocny chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie, około 2/3 ciasta na mazurek wielkanocny wykładamy do formy i w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Z pozostałej 1/3 ciasta formujemy rant mazurka wielkanocnego. Na upieczony wierzch mazurka możemy położyć masę kajmakową, masę czekoladową lub cytrynową. Tutaj nie istnieją żadne granice i możemy zaszaleć.

Co przygotować na Wielkanoc: ulubione dodatki na Wielkanoc

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez majonezu, chrzanu i ćwikły. Majonez i chrzan idealnie sprawdzą się jako dodatek do jajek wielkanocnych, natomiast ćwikła to wspaniały dodatek do różnego rodzaju mięs i pasztetów. Możemy również przygotować sos chrzanowy, mieszając majonez, chrzan i jogurt. Taki sos jest kremowy i delikatniejszy od chrzanu.

A jakie są wasze ulubione potrawy wielkanocne?