Por to dwuletnia roślina z rodziny czosnkowatych. Przez wiele lat uważany był za roślinę ubogą we właściwości zdrowotne i dodawany był do zup jako zagęszczacz. Docenił go dopiero cesarz Neron, który pory wręcz uwielbiał.

Pory mają bardzo mało kalorii, zalecane są więc osobom na diecie odchudzającej. W 100g znajdziemy zaledwie 24 kcal. Warzywo to jest za to bogate w składniki odżywcze, zwiera witaminy C, A, E oraz witaminy z grupy B, a także białko i żelazo.
Por świetnie odtruwa organizm oraz działa antyseptycznie. Podobno bulion z pora to idealny lek na kaca!

Także w przypadku zaburzeń trawiennych i zaparć oraz nieżytów dróg moczowych zaleca się picie soku z pora. Syrop z tej jarzyny wskazany jest za to przy kaszlu.
Niepozorny por to także świetny... afrodyzjak! Pozytywnie wpływa na męską potencję.

Pora można też stosować zewnętrznie jako okład na rany, odciski czy obrzęki po ukąszeniach owadów.

Warzywo to jest lekkostrawne, ale wywołuje wzdęcia i gazy, nie jest więc wskazane osobom z bólami jelitowymi i małym dzieciom.
Por można spożywać na surowo, a także gotowany czy duszony jako składnik potrwa