Te smakowite warzywa pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy przybyły po odkryciu tego kontynentu, na początku traktowane jako rośliny ozdobne. Obawiano się wtedy, że czerwone soczyste owoce mogą być trujące.
Dziś na szczęście wiemy, że pomidory nie są szkodliwe, a wprost przeciwnie. Są zdrowe i bardzo smaczne. Obecnie należą do najpopularniejszych owoców kupowanych przez cały rok, a zupa pomidorowa to obok rosołu jedna z najpopularniejszych zup w Polsce.

W pomidorach znajdziemy przede wszystkim dużą zawartość witaminy C. Jeden duży pomidor to aż 60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. W owocach tych znajduje się też dużo witaminy E, B i PP oraz beta-karotenu, który pomaga w neutralizacji wolnych rodników.
Pomidory to też nieocenione źródło potasu, ale także wapnia, magnezu i żelaza i kwasu foliowego.

W owocach tych znajduje się też cenny likopen – związek chemiczny, który zapobiega zawałom i miażdżycy. Dzieki niemu pomidory mają swój piękny pomidorowy kolor.
Na korzyść pomidorów przemawia również fakt, że są one bardzo niskokaloryczne.
Jedzmy więc pomidory na zdrowie!