Składniki

  • 10 dag chudego boczku wędzonego
  • 2 pomarańcze
  • 1 puszka liści szpinaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • duża szczyypta białego pieprzu
  • 6 łyżek oliwy
  • kawałek twardego sera (najlepiej parmezanu)
  • listki bazylii do dekoracji

10 dag chudego boczku wędzonego albo bekonu pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. 2 pomarańcze obrać wraz z białą skórką. Spomiędzy błonek wyciąć cząstki. Szpinak (z puszki) odcedzić, wymieszać z pomarańczami i boczkiem lub bekonem. Sok z 1/2 cytryny utrzeć z dużą szczyptą białego pieprzu. Wlać 6 łyżek oliwy, wymieszać. Sałatkę zalać sosem. Kawałek twardego sera (najlepiej parmezanu) zetrzeć na tarce o dużych okach, wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki. Przed podaniem sałatkę udekorować listkami bazylii.