PORCJA: 399 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut (bez chłodzenia)
NA 4 PORCJE

- 4 grube plastry polędwicy wołowej
- 3 łyżki oliwy
- 1 i 1/2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 150 g sera cheddar
- 4–6 łyżek śmietany kremówki
- sól 
- pieprz czarny i kolorowy

Mięso natrzeć łyżką oliwy wymieszanej z grubo mielonym kolorowym pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki. Łyżkę masła rozgrzać, podsmażyć mąkę, nie rumieniąc jej. Wlać mleko, zagotować. Dodać pokrojony w kostkę ser i śmietanę. Sos chwilę podgrzewać. Doprawić solą i pieprzem. Polędwicę usmażyć na reszcie oliwy i masła. Potrawę oprószyć solą, polać sosem, podawać np. z zieloną fasolką i ziemniakami.