• 80 dag ziemniaków
  • 25 dag paluszków krabowych lub krewetek w zalewie
  • kilka gałązek posiekanego koperku
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany
  • łyżeczka curry
  • 4 dag masła
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paluszki krabowe pokroić w krążki, a krewetki osączyć.
- Jajka rozmącić ze śmietaną. Wymieszać z paluszkami lub krewetkami i koperkiem. Połączyć z ziemniakami. Masę przyprawić solą, pieprzem, chili i curry.
- 4 żaroodporne foremki o śr. 10 cm lub jedną o śr. 26 cm natłuścić połową masła. Wylać masę ziemniaczaną, posypać wiórkami z reszty masła. Piec 30 minut w temperaturze 200°C.