PORCJA: 377 kcal

PRZYGOTOWANIE: 30 minut

NA 6 PORCJI

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • szklanka jeżyn
  • 300 g serka homogenizowanego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać mleko, roztrzepane jajka, masło i delikatnie zmiksować. Odstawić na 15 minut (nie schładzać). Jeżyny oczyścić, opłukać i wymieszać z serkiem. Wstawić do lodówki. Małą ilością oleju posmarować patelnię. Z przygotowanego ciasta smażyć niewielkie placki. Każdy osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać oprószone cukrem pudrem, z serkiem z jeżynami.