Ciasto:

  • 680 g mąki
  • 240 g smalcu
  • 340 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy  (bez fusów)
  • paczka herbatników
    Masa orzechowa:
  • 300 g posiekanych orzechów  włoskich
  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
    Masa jajeczna:
  • 4 jajka
  • 320 g cukru
  • 1–2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Mąkę wyrobić ze smalcem, cukrem, żółtkami, całymi jajkami, masłem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na prostokątny placek. Ułożyć je w formach.
Składniki na masę orzechową wymieszać w rondlu i podgrzewać 7–8 minut, aż się połączą. Na jedną część rozwałkowanego ciasta nałożyć gorącą masę orzechową. Piec 25–30 minut w 180–200°C. Pozostałe placki upiec podobnie (ale bez masy orzechowej). Odstawić do ostygnięcia.
Jajka na masę jajeczną ubić z cukrem na parze. Wymieszać z kawą. Ostudzić, ciągle ubijając.
Placki bez orzechów nasączyć kawą, posmarować masą jajeczną i posypać pokruszonymi herbatnikami. Ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu nałożyć placek z masą orzechową.

Przepis według pomysłu Ewy Wachowicz