Roślinne motywy na pisankach

Takie roślinne motywy przypominają trochę prehistoryczne ślady odciśnięte na bryłach węgla. Listki natki, kawałki paproci czy płatki kwiatów należy umieścić na skorupce, po czym jajko owinąć gazą i mocno ją związać z jednej strony, tak by motyw nie zmienił położenia. Jajka gotujemy w mocnym wywarze np. z łusek cebuli. Po zdjęciu gazy i usunięciu listka zostanie jasny ślad, ale całe jajko zabarwi się na złotobrązowy kolor. Doskonałym barwnikiem mogą być też pokrojone w plasterki buraki. Jeśli chcesz, by skorupka jajka nabrała pięknego odcienia fioletu, zastosuj „kąpiel” w poszatkowanych liściach czerwonej kapusty. Do gotowania trzeba dolać odrobinę octu, by wywar zachował fioletową barwę. Po osuszeniu jajek skorupkę warto lekko natłuścić oliwą – ostrożnie, by nie zetrzeć barwnika.

ZOBACZ: NATURALNE BARWNIKI DO PRZYGOTOWYWANIA KRASZANEK