SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 60 dag filetu z łososia norweskiego bez skóry
  • olej

MARYNATA:

  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku 
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek
  • łyżka marynowanego imbiru
  • 1/2 szklanki wina ryżowego

SAŁATKA:

  • po 20 dag kiełków soi, rzeżuchy, słonecznika i rzodkiewki
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • sambal oelek
  • imbir
  • łyżka ziaren czarnego sezamu
  • łyżka chrzanu "wasabi"

Filet pokroić na 4 równe części. Składniki marynaty zmiksować, natrzeć łososia. Odstawić na 6-8 godzin. Wszystkie kiełki wymieszać. Miód podgrzać z sosem sojowym, przyprawić imbirem i sambal oelek, gotować, aż woda odparuje. Ostudzić.
Kawałki łososia obsmażyć na oleju, przełożyć do żaroodpornej formy, zapiekać 5 minut w temp. 160°C.
Kiełki polać sosem miodowo-sojowym i posypać sezamem. Łososia podawać z sałatką z kiełków i chrzanem.