Zwykła zielona natka pietruszki to prawdziwy skarb naszej kuchni. Ma ona aż czterokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Łyżka stołowa posiekanej natki zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina C potrzebna jest nam aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował, podnosi odporność, pomaga się nam koncentrować i obniża ciśnienie. Witaminy C nie można przedawkować, dlatego możemy spokojnie zajadać się natką pietruszki.
Sama natka ma też działanie oczyszczające nasze drogi moczowe i moczopędne. Usprawnia trawienie i usuwa z organizmu nadmiary wody. Jest świetna dla osób trenujących bo zmniejsza napięcie mięśni gładkich i wzmacnia organizm. Zalecana jest też przy reumatyzmie, wzdęciach, dolegliwościach wątroby, zakażeniach i nieregularnych miesiączkach. Natkę można pić w postaci naparów, jeść na surowo lub pić ją jako modne ostatnio zielone koktajle.
Idealny wzmacniający koktajl to zmiksowana natka z sokiem z kapusty, cytryny i jabłkiem.
Można ją tez miksować z naturalnym jogurtem, awokado czy liśćmi szpinaku.