Porcja: 391 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 4 porcje

  • 2 piersi z kaczki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • bulwa kopru włoskiego
  • 3 marchewki
  • 2 gałązki świeżego cząbru lub 1/2 łyżeczki cząbru mielonego
  • łyżka klarowanego masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz

Piersi umyć, osuszyć. Umieścić na rozgrzanej patelni skórą do dołu, smażyć (bez tłuszczu) 5 minut na małym ogniu. Przełożyć na brytfankę. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić 3 łyżkami gorącej wody. Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 160°c. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Koper włoski umyć i pokroić w paski. Marchewki obrać i również pociąć w paski.

Na patelnię, na której smażyło się mięso, włożyć masło, pokrojone warzywa i cząber. Wlać wino i bulion; dusić na wolnym ogniu ok. 25 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut, następnie pokroić w plastry. Podawać z warzywami.

NASZA RADA

Mięso warto wcześniej natrzeć majerankiem i roztartym czosnkiem,a jeśli tuszkę pieczemy w całości można włożyć do niej cząstki pomarańczy lub jabłek.

Zobacz także: