Porcja: 376 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje:
- 4 filety z kurczaka
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju arachidowego
- ząbek czosnku
- 50 g zielonego groszku
- czerwona papryka
- papryczka chili
- kawałek imbiru
- 100 g marynowanych pędów bambusa
- szklanka oleju sojowego
- 200 g makaronu sojowego
- szczypiorek
- sól
Mięso pokroić w podłużne kawałki. Łyżkę sosu sojowego wymieszać z łyżką oleju arachidowego, zmiażdżonym czosnkiem i szczyptą soli. Marynatą polać mięso. Odstawić na kilka minut. Groszek ugotować we wrzątku, osączyć. Z obu papryk usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kawałki. Imbir posiekać. Pędy bambusa osączyć. Resztę oleju arachidowego rozgrzać. Wrzucić imbir, chili i kawałki kurczaka. Smażyć przez 3 minuty, a następnie dodać paprykę, groszek i pędy bambusa. Doprawić łyżką sosu sojowego. Smażyć kilka minut na dużym ogniu, często mieszając. W niedużym wysokim garnku rozgrzać olej sojowy. Na łyżce cedzakowej ułożyć makaron, włożyć do oleju, smażyć, aż makaron powiększy objętość i lekko zbrązowieje. Skropić go resztą sosu sojowego. Makaronem obłożyć mięso i warzywa. Udekorować szczypiorkiem.