Porcja: 376 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 4 porcje:

  • 4 filety z kurczaka
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • ząbek czosnku
  • 50 g zielonego groszku
  • czerwona papryka
  • papryczka chili
  • kawałek imbiru
  • 100 g marynowanych pędów bambusa
  • szklanka oleju sojowego
  • 200 g makaronu sojowego
  • szczypiorek
  • sól

Mięso pokroić w podłużne kawałki. Łyżkę sosu sojowego wymieszać z łyżką oleju arachidowego, zmiażdżonym czosnkiem i szczyptą soli. Marynatą polać mięso. Odstawić na kilka minut. Groszek ugotować we wrzątku, osączyć. Z obu papryk usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kawałki. Imbir posiekać. Pędy bambusa osączyć. Resztę oleju arachidowego rozgrzać. Wrzucić imbir, chili i kawałki kurczaka. Smażyć przez 3 minuty, a następnie dodać paprykę, groszek i pędy bambusa. Doprawić łyżką sosu sojowego. Smażyć kilka minut na dużym ogniu, często mieszając. W niedużym wysokim garnku rozgrzać olej sojowy. Na łyżce cedzakowej ułożyć makaron, włożyć do oleju, smażyć, aż makaron powiększy objętość i lekko zbrązowieje. Skropić go resztą sosu sojowego. Makaronem obłożyć mięso i warzywa. Udekorować szczypiorkiem.