Pierniczki kardamonowe na Święta - prosty i sprawdzony przepis:

SKŁADNIKI:

● 30 dag mąki pszennej

● 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej

● 2 duże jajka

● 15 dag cukru pudru

● 10 dag stopionego masła

● 10 dag miodu

Zobacz także:

● łyżka przyprawy do piernika

● łyżka mielonego kardamonu

● łyżka kakao

● łyżeczka sody oczyszczonej

● białko

● szklanka cukru pudru

● kilka kropel soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj ciasto: Wszystkie składniki wsyp do miski, wymieszaj i wyrób dłońmi. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm, podsypując mąką (żeby się nie kleiło do wałka i blatu). Foremkami wykrawaj różne kształty. Układaj na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia). Jeśli pierniki mają być choinkowymi ozdobami, pamiętaj o zrobieniu dziurek (najlepiej ołówkiem). Piecz w temperaturze 180˚C ok. 10 min, ostudź.

Przygotuj lukier: białko ubij z cukrem, wymieszaj z sokiem z cytryny do smaku. Maluj pierniczki patyczkiem lub małym pędzelkiem. Możesz oczywiście kupić gotowe pisaki z kolorowymi lukrami i przylepiać do pierniczków najróżniejsze jadalne ozdoby.

Zobacz też:

Przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka

Pierniczki z szybkami - dekoracje na Boże Narodzenie

Najpiękniejsze dekoracje świątecznych pierników - inspiracje z Instagrama