Co i ile pić?

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że odpowiednie nawodnienie organizmu gwarantuje jego prawidłowe funkcjonowanie i nasze dobre samopoczucie. Każda osoba powinna dostarczać 30 ml płynów na każdy kilogram masy ciała na dzień. Podaż ta zwiększa się w konkretnych przypadkach tj. stany fizjologiczne, gorączka, upały itd. 



Licencji na nawadnianie nie ma tylko i wyłącznie woda mineralna, równie korzystnie jest wybrać herbatę zieloną, herbatki owocowe czy ziołowe. Nie zaleca się popijania posiłków czarną herbatą, ponieważ zmniejsza ona wchłanianie żelaza. Ze względów zdrowotnych warto omijać napoje słodzone, przepełnione sztucznymi dodatkami, czy gazowane.

 

W zdrowiu…

Zobacz także:

Zdrowa osoba bez dolegliwości gastrycznych może pić płyny, kiedy tylko ma na to ochotę, pamiętając o zalecanych ilościach. Ponadto wypicie szklanki wody czy zielonej herbaty 15 min przed planowanym posiłkiem może skutecznie zmniejszyć spożytą porcję, co jest bardzo ważne u osób odchudzających się.

 

… i w chorobie.

Inaczej sprawa wygląda w przypadku dolegliwości gastrycznych. Każda osoba cierpiąca na refluks, zgagę czy nadkwaśność powinna głęboko zastanowić się nad popijaniem w trakcie posiłku. W tym przypadku uważa się również, że korzystnie jest nie pić około pół godziny przed posiłkiem oraz nawet do godziny po posiłku. Osoby z refluksem powinny tez ograniczyć ilość płynów wypijanych wieczorem.

 

Niebezpieczny nawyk

Wszystko komplikuje się, jeżeli popijanie staje się metodą na szybsze pochłonięcie posiłku. Przeżuwamy wtedy słabiej nie pozwalamy enzymom śliny na wstępne nadtrawienie, w efekcie po tak spożytym posiłku czujemy przepełnienie i wzdęcie.

 

Słuchaj swojego organizmu

Każdy z nas sam powinien ustalić swój rytm przyjmowania płynów. Jeśli jesteśmy zdrowi, wystarczy, jeśli dokonamy odpowiedniego wyboru płynów (woda mineralna, herbata zielona, herbatki owocowe czy ziołowe, rozcieńczone soki) i będziemy pić je małymi łyczkami, bez pośpiechu. To, kiedy te płyny wypijemy zweryfikuje nasze samopoczucie