Papryka spokrewniona jest z pomidorami i bakłażanami. Przywędrowała do Europy już w XV wieku, ale przez długi czas uchodziła za roślinę ozdobną i trującą. Najszybciej jej walory smakowe docenili Węgrzy, do dziś papryka jest bardzo popularna w węgierskiej kuchni.

Papryka jest  świetnym źródłem witaminy C, najwięcej jest jej w papryce czerwonej, aż pięciokrotnie więcej niż w cytrynie! Dzięki temu, że w obróbce termicznej papryka szybko mięknie traci mniej tej cennej witaminy niż inne warzywa.

Pozostałe witaminy jakie znajdziemy w papryce to witaminy z grupy B oraz A i E, a także związki mineralne: wapń, potas, żelazo i magnez. Jedzenie papryki reguluje ciśnienie krwi, chroni kości i mięśnie. Znajdujące się w papryce substancje fitoaktywne działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wzmacniają też naszą odporność.

Papryka jest także znanym od dawna afrodyzjakiem poprawiającym libido!
Ostra papryczka chili ma także działanie odchudzające i rozgrzewające.