SKŁADNIKI NA OK. 30 SZTUK

  • 7 dag drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 7 żółtek
  • szklanka cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • słoik wisienek koktajlowych
  • tłuszcz do smażenia

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru i mąki. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić i wystudzić.
Żółtka utrzeć na parze z połową cukru pudru i waniliowym. Do miski przesiać mąkę, wlać lekko podgrzaną śmietanę, ubite żółtka, zmiksować.
Dodać wyrośnięty rozczyn, wyrabiać, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Wlać przestudzone masło, wyrobić.
Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić je na 3-4 porcje, uformować wałki, pokroić w plastry.
Na każdym kłaść po osączonej wisience, zlepiać kulki, ogonki zostawiając na zewnątrz. Smażyć na gorącym tłuszczu. Osączyć, posypać resztą cukru.