SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

  • 2 i 1/2 kg wieprzowej szynki
  • czerwona papryka
  • papryczka chili
  • 2 listki laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 jagód jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • sól
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka miodu
  • 5 łyżek oleju

5 łyżek soli, cukier, listki laurowe, ziarna pieprzu, jagody jałowca i obrane ząbki czosnku zalać w rondlu 1 l wody, zagotować, ostudzić.
Szynkę umyć, włożyć do miski, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.
Mięso osączyć, owinąć w folię i zamrozić na minimum 2 dni. Papryczkę chili oczyścić z nasion, posiekać. Zalać 3 łyżkami oleju, odstawić na 2 dni.
Szynkę rozmrozić, opłukać. Posmarować 2 łyżkami oleju, ułożyć na blasze. Piec 1 godzinę 30 minut w temp. 200 st. C. Wyjąć, trzymać w cieple.
Paprykę pokroić w kostkę. Sos z pieczenia wymieszać z miodem, olejem z chili, papryką oraz szklanką wody. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Przyprawić do smaku szczyptą soli. Pieczeń pokroić w plastry, podawać polaną sosem.