SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

CIASTO:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • torebka cukru waniliowego

MASA I DEKORACJA:

  • 15 dag orzechów laskowych
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 50 ml rumu
  • żółtko

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier zwykły i waniliowy oraz margarynę. Posiekać nożem, aż składniki zaczną się łączyć, a potem szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i włożyć na godzinę do lodówki.

Masa: orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, przestudzić i drobno posiekać. Zagotować mleko z cukrem. Wlać rum, wsypać posiekane orzechy, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na prostokątny placek. Na środku rozsmarować masę orzechową. Zwinąć rulon, owinąć pergaminem i włożyć na godzinę do lodówki. Rulon pokroić w plastry grubości około 5 mm.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem. Piec 15 minut w temperaturze 180 st C.