Olej kokosowy: właściwości

Olej kokosowy stał się bardzo popularny, dzięki wielu zastosowaniom. Olej kokosowy stosuje się w kosmetyce, kuchni, ale też w profilaktyce zdrowotnej. Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu orzechów palmy kokosowej, i jest wyjątkowym źródłem kwasów tłuszczowych, witaminy E i witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz składników mineralnuch (cynk, potas, magnez oraz wapń). Olej kokosowy jest bogaty nie tylko w kwas linolenowy, ale również w kwasy laurynowy i kaprylowy (o właściwościach bakterio- i grzybobójczych). Olej kokosowy nie zawiera węglowodanów ani białka. 

Olej kokosowy konsystencją przypomina masło i rozpuszcza się w temperaturze ok. 25°C. Łyżeczka oleju kokosowego dostarcza 117 kalorii, w całości pochodzących z tłuszczu. Gdy olej kokosowy pojawił się w sklepach, mówiono o jego niezwykłych właściwościach, jednak warto wiedzieć, że na rynku dostępny jest olej kokosowy rafinowany i olej kokosowy nierafinowany. Jaka jest między nimi różnica?

Olej kokosowy rafinowany

Olej kokosowy rafinowany pozyskuje się w wyniku ogrzewania, następnie jest oczyszczany z osadów, często aromatyzowany i utwardzany. W trakcie skomplikowanego procesu rafinacji, olej kokosowy traci większość cennych właściwości. Zaletą oleju kokosowego rafinowanego jest jego niska cena. Jest on zdecydowanie tańszy niż olej kokosowy nierafinowany. Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest zapachu i smaku kokosa, co może być jego zaletą. Olej kokosowy rafinowany można wykorzystywać w kuchni i trzymać poza lodówką, ponieważ nie zjełczeje. Jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia.

Olej kokosowy nierafinowany

Olej kokosowy nierafinowany uzyskuje się w wyniku tłoczenia na zimno, bez użycia wysokiej temperatury ani substancji chemicznych. Dzięki tłoczeniu na zimno, olej kokosowy nierafinowany zachowuje swoje cenne właściwości oraz kokosowy zapach i smak. Cena oleju kokosowego nierafinowanego jest kilkakrotnie wyższa niż cena oleju kokosowego rafinowanego (około 50-70 zł za litr).

Olej kokosowy: zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy jest stosowany w kuchni zarówno do pieczenia, jak i smażenia. Można też olej kokosowy wykorzystywać na zimno, jako dodatek do pieczywa, sałatek, czy smoothie. Warto pamiętać, że wybierając olej kokosowy, który ma być poddany obróbce termicznej, warto postawić, na olej kokosowy rafinowany, ponieważ w przeciwnym razie olej kokosowy nierafinowany straci wszystkie swoje cenne właściwości. Warto pamiętać, że olej kokosowy w temperaturze pokojowej przybiera stałą formę, a po wstawieniu do lodówki mocno tężeje i nabiera mlecznej, białej barwy. Po lekkim podgrzaniu przechodzi w stan płynnej, przezroczystej cieczy. 

Olej kokosowy pomaga w odchudzaniu

Olej kokosowy pomaga regulować metabolizm, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Chociaż olej kokosowy jest kaloryczny i lepiej go nie nadużywać, to dzięki temu, że jest szybko przetwarzany w energię, trudniej odkłada się w organizmie. Dodatkowo olej kokosowy daje uczucie sytości, więc w małych ilościach warto dodawać go do niektórych potraw.

Olej kokosowy: zastosowanie w pielęgnacji włosów

Olej kokosowy nierafinowany świetnie sprawdzi się w pielęgnacji naszych włosów: odżywi je i przywróci blask. Olej kokosowy jest idealny do włosów suchych i zniszczonych. Wystarczy nałożyć olej kokosowy na wilgotne włosy, i zawinięte trzymać przez jakiś czas. Następnie zmywamy maseczkę z oleju kokosowego i myjemy włosy szamponem. Efekt po kuracji olejem kokosowym gwarantowany.

Olej kokosowy zwalcza łupież

Dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych zawartych w oleju kokosowym, produkt ten idealnie sprawdza się w przypadku łupieżu. Kurację taką zaczynamy od wmasowania w skórę głowy oleju kokosowego nierafinowanego. Produkt trzymamy jakiś czas pod przykryciem, a następnie myjemy głowę szamponem.

Olej kokosowy: zastosowanie w kosmetyce

Olej kokosowy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stosuje się go jako baza pod peeling, naturalny balsam, pomaga również w walce z przebarwieniami i plamami. Olej kokosowy hamuje rozwój wolnych rodników, dzięki czemu nasza skóra będzie dłużej sprężysta i młoda. Peeling zrobiony na bazie oleju kokosowego świetnie usuwa martwy naskórek. Wystarczy do oleju kokosowego dodać ziarenka cukru, czy gruboziarnistej soli i naturalny peeling gotowy.

Olejem kokosowym możemy wykonywać również demakijaż twarzy, doskonale zmywa on nawet wodoodporny tusz. Olej kokosowy świetnie sprawdza się w problemach z paznokciami i zniszczonymi dłońmi. Wystarczy smarować nim regularnie dłonie, by zregenerować skórę i przywrócić paznokciom odpowiednie nawilżenie.

Olej kokosowy zapobiega próchnicy

Olej kokosowy może być stosowany jako płyn do płukania jamy ustnej: działa antybakteryjnie, likwiduje nieświeży oddech, pomaga przy krwawieniu dziąseł, zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy.