SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 4 ogórki
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 40 dag filetów z kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta rozmarynu
  • jajko
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona. Oprószyć pieprzem i połową tymianku.
Mięso drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na połowie tłuszczu. Dodać mięso, obsmażyć mieszając. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, rozmarynem i curry, dodać skórkę z cytryny i jajko, wymieszać.
Połówki ogórków napełnić farszem, złożyć. Każdy owinąć 2 plastrami boczku.
Resztę tłuszczu rozgrzać w rondlu, podsmażyć ogórki, podlać połową bulionu, dusić ok. 30 minut.
Na 10 min przed końcem duszenia wlać resztę bulionu. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Posypać resztą tymianku.