Gubimy się w plotkach i mitach, przechodzimy na restrykcyjne diety cud, starannie liczymy kalorie, a waga i tak ani drgnie… Jak jednak przekonują eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, odchudzanie może być bezpieczne, skuteczne, a nawet pyszne!

Mogłoby się wydawać, że o zdrowym żywieniu wiemy już wszystko. Niestety, z badań przeprowadzonych na zlecenie Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że dieta większości Polaków jest mało zróżnicowana i niepozbawiona żywieniowych grzeszków. W naszym jadłospisie dominują kanapki, na obiad często wybieramy makaron z gotowym sosem z torebki, jemy za mało warzyw, za to chętnie sięgamy po chipsy, słodycze, fast food i tłuste potrawy. Uczestnicy badań wskazywali również, że trudno im dbać o zdrową, zbilansowaną dietę, ponieważ nie lubią przestrzegać ścisłych reguł, nie mają wystarczającej ilości czasu, pieniędzy czy wiedzy.

Z pomocą przychodzą jednak eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), które powstało z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia. Jest to powszechnie dostępne, podane w zrozumiałej formie źródło rzetelnej wiedzy na temat prawidłowego sposobu żywienia i aktywności fizycznej. NCEŻ to przede wszystkim nowoczesna i interaktywna, ale jednocześnie nieskomplikowana platforma.

Zarówno osoby zagrożone nadwagą i otyłością i osoby z nadmierną masą ciała, jak i dzieci i młodzież oraz ich rodzice i nauczyciele, a także kobiety w ciąży i konsumenci bezpośrednio odpowiedzialni za stan domowej lodówki znajdą wsparcie w NCEŻ. Na multimedialnej stronie www.ncez.pl doświadczeni dietetycy, lekarze i eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia dzielą się swoją profesjonalną wiedzą przydatną w codziennym życiu i podpowiadają, jak można na lepsze zmienić codzienne wybory żywieniowe oraz jak zadbać o codzienną aktywność fizyczną.

Dlaczego warto schudnąć i jak to zrobić? Opowiadają eksperci NCEŻ: dr n. med. Lucyna Pachocka i mgr inż. Małgorzata Mękus.

Światowa Organizacja Zdrowia  uznała otyłość za epidemię XXI wieku. W krajach europejskich otyłość i nadwaga występuje u 30–80% osób dorosłych. Natomiast 20% dzieci ma nadwagę, a co trzecie jest otyłe. W Polsce otyłość stwierdzono u około 4 mln osób, co stanowi ponad jedną dziesiątą społeczeństwa. U osób otyłych znacznie częściej występują choroby układu sercowo-naczyniowego, takie jak: dyslipidemia, miażdżyca, nadciśnienie,  niewydolność serca, choroba niedokrwienna serca, zatorowość płucna  oraz znacznie zwiększa się ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób nowotworowych. Następstwem otyłości mogą być także choroby układu pokarmowego, m.in. kamica pęcherzyka żółciowego, choroba refluksowa i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. W dużym stopniu przyczyną otyłości są czynniki behawioralne związane ze stylem życia, takie jak: nieregularność i/lub zbyt mała liczba posiłków w ciągu dnia, pojadanie pomiędzy posiłkami, źle zbilansowana dieta pod względem indywidualnego pokrycia zapotrzebowania na energię oraz witaminy i składniki mineralne, brak aktywności fizycznej, ciągły stres, a nawet niewystarczająca ilość snu.  

Zobacz także:

Co należy uczynić, aby ustrzec się otyłości? Proponujemy zastosować się do kilku prostych wskazówek:

1. Spożywać 4–5 niezbyt obfitych posiłków w ciągu dnia, zachowując 3–4‑godzinne przerwy miedzy nimi.

2. Pierwszy posiłek powinien być spożyty najpóźniej godzinę po wstaniu z łóżka.

3. Ostatni, skromny posiłek powinien być spożyty na 2–3 godziny przed snem.

4. Komponując swój codzienny jadłospis (dietę), należy zastosować się do zasad przedstawionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zgodnie z nią, podstawą diety powinny być warzywa, spożywane przynajmniej 3 razy dziennie, zwłaszcza w surowej postaci. Przetworzone produkty zbożowe należy zastąpić pełnoziarnistymi, będącymi źródłem błonnika pokarmowego,  tiaminy będącej często w niedoborze u pacjentów z otyłością i/lub cukrzycą oraz magnezu i cynku. Należy zrezygnować ze słodyczy, fast food, tłustych produktów i potraw oraz napojów słodzonych i gazowanych. Wzrost spożycia cukru i tłuszczu skutkuje wzrostem masy tkanki tłuszczowej.

5. Nieodłącznym elementem zdrowego stylu życia jest codzienna aktywność fizyczna. Wykazano, że brak ruchu jest niezależnym czynnikiem ryzyka otyłości i chorób współistniejących.

Przestrzeganie tych reguł nie tylko pomoże zachować prawidłową masę ciała, lecz także może nas ustrzec przed nadwagą i otyłością. Niby nic skomplikowanego, ale jak radzą sobie z nimi Polacy?

Sprawdźcie wyniki naszej sondy i komentarz ekspertów NCEŻ! 


Na stronie internetowej www.ncez.pl znajdziemy nie tylko praktyczne i proste podpowiedzi, jak dbać o zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną, lecz także sprawdzone przepisy i wskazówki, jak bezpiecznie zgubić zbędne kilogramy! Eksperci NCEŻ wyjaśniają, jak i dlaczego warto czytać i porównywać etykiety produktów spożywczych oraz w jaki sposób unikać chorób dietozależnych, które dotykają coraz większej części Polaków. Doradzą także, jak zadbać o prawidłową dietę dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów i pomogą w mądrym odchudzaniu. NCEŻ to także najnowsze ciekawostki i zdrowe trendy dietetyczne. Teraz każdy może spróbować samodzielnie zadbać o swoje zdrowie i zdrowie rodziny, korzystając z rzetelnej wiedzy, praktycznych porad profesjonalistów oraz wielu przydatnych broszur i dietetycznych wskazówek.

Sami zdecydujecie, jak wolicie dbać o dietę i zdrowie! Pomocne mogą być filmiki video, broszury czy konkretne propozycje jadłospisów. Możecie też liczyć na grupy wsparcia i kontakt z ekspertem. To wszystko stworzone na podstawie osiągnięć naukowych Instytutu Żywności i Żywienia, który wychodzi naprzeciw Waszym oczekiwaniom i udziela wsparcia w codziennych wyborach żywieniowych w prosty i praktyczny sposób.

Materiał opracowany przez:

Dr n. med. Lucyna Pachocka – ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w Instytucie Żywności i Żywienia. Autorka publikacji naukowych, popularnonaukowych, materiałów dydaktycznych i opracowań specjalistycznych. Wykładowca na konferencjach naukowych i szkoleniowych w zakresie żywności, żywienia i oceny stanu odżywienia różnych grup ludności.

Mgr inż. Małgorzata Mękus – ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych, głównie nadwagi i otyłości. Dietetyk w  Ogólnopolskim Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia oraz w Poradni Chorób Metabolicznych i Leczenia Otyłości Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego w Warszawie.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia jest finansowane ze środków publicznych jako kontynuacja projektu „Zachowaj równowagę” współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.