Składniki na 6 porcji

  • 6 podudzi drobiowych 
  • włoszczyzna (bez kapusty i selera)
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • sól

Nóżki umyć, osuszyć. Włoszczyznę obrać, oczyścić, pokroić na kawałki. Nóżki i włoszczyznę włożyć do rondla, zalać 3/4 l zimnej wody, dodać ziarna pieprzu i koperek, posolić, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Groszek gotować około 3 minut w osolonym wrzątku, odcedzić.
Nóżki wyjąć, wywar przecedzić. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w wywarze. Kukurydzę, marchewkę i groszek wsypać na dno 6 głębokich, małych salaterek, do każdej włożyć nóżkę kostką do góry, zalać ostudzonym bulionem. Wstawić do lodówki na 4 godziny.