Trendy na lato 2020 - mrożona kawa po japońsku

Dalgona coffee to napój, na punkcie którego oszalały całe social media. Na Instagramie w ciągu zaledwie kilku miesięcy pojawiło się tysiące stylizacji z dalgona coffee w roli głównej. Pojawiły się też kolejne smakowe wcielenia, jak dalgona matcha czy strawberry dalgona. Musimy przyznać, że wcale nas to nie dziwi, bo dalgona coffee to napój wyjątkowo fotogeniczny. Jednak mamy wrażenie, że już niebawem dalgona coffee będzie musiała ustąpić miejsca na instagramowym podium nowemu trendowi. To japanese iced coffee, czyli japońska kawa na zimno.

Japanese iced coffee to wspaniały napój na upalne lato i ciekawa alternatywa dla klasycznego frappe. Dodatkową zaletą tego rodzaju kawy jest fakt, że jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a podstawą receptury jest specjalna technika zaparzania znana kawoszom pod nazwą flash-brewed lub flash-chilled. Zdaniem ekspertów od kawy, japanese iced coffee jest o wiele lepsza w smaku niż klasyczna cold brew, a poza tym jej przygotowanie zajmuje około 10 minut.

Na czym ona polega proces zaparzania japanese iced coffee?

Na zaparzaniu kawy bezpośrednio na kostki lodu. W social mediach obejrzeć można wiele filmów, na których przygotowuje się japanese iced coffee krok po kroku.

Czego potrzebujesz do przygotowania japanese iced coffee?

Oczywiście dobrej kawy, poza tym kostek lodu, naczynia, do którego będzie zbierać się kawa oraz drippera z papierowym filtrem. Włóż kostki lodu do naczynia, w którym chcesz pić kawę. Ustaw na nim dripper z uprzednio opłukanym papierowym filtrem. Wsyp kawę, a następnie powolutku, delikatnym strumieniem wlewaj do drippera gorącą wodę o temperaturze około 95 stopni Celsjusza.

Między gorącym naparem a zimnym lodem dojdzie do „szoku termicznego”, w wyniku którego kawa straci nieprzyjemną kwasowość i gorycz. Smak jest ostry i czysty. Swoim kolorem przypomina czarną herbatę.

Zobacz też: Jak picie kawy wpływa na Twoją skórę? Będziesz zaskoczona!

Jak przygotować mrożoną kawę po japońsku w ekspresie do kawy?

Jeśli nie posiadasz drippera, możesz skorzystać z klasycznego ekspresu do kawy. Do dzbanka zbierającego napój dodaj nieco więcej lodu. Zaparz też nieco mocniejszą kawę niż zwykle. Podczas przygotowywania japanese iced coffee najważniejsza jest oczywiście (jak w przypadku każdej dobrej kawy) jakość ziaren oraz moment, w którym świeżo zaparzona gorąca kawa styka się z lodem. Specjaliści od parzenia japanese iced coffee zalecają, by zalewać zmieloną kawę okrężnymi ruchami tak by napar skapywał bezpośrednio na kostki lodu.

Zobacz też: Picie kawy wydłuża życie? To daje do myślenia